„Kapybaras“: milžiniški Pietų Amerikos graužikai ir egzotiniai augintiniai

Didžiausias graužikas pasaulyje

Kapybarai yra didžiausi graužikai pasaulyje. Nedrąsūs Pietų Amerikos gigantai gali sverti net 145 svarus (arba kartais net daugiau) ir gali siekti dvi pėdas per petį ir keturias su puse pėdos ilgio.

Kapybarai yra labai socialūs, pusiau vandens gyvūnai, kurie gyvena grupėmis ir maitinasi augalais. Nors jie dažnai lėtai skraido per žolėtą buveinę, prireikus jie gali greitai bėgti. Jie taip pat yra puikūs plaukikai.

Tyrėjai manė, kad gyvūnai yra kiaulės rūšis. Tiesą sakant, jų mokslinis pavadinimas ( Hydrochoerus hydrochaeris ) reiškia „vandens kiaulė“. Dabar mokslininkai žino, kad kapiriba yra graužikai ir yra susijusi su jūrų kiaulytėmis.

Gyvūnai gyvena daugelyje Pietų Amerikos ir dalies Centrinės Amerikos. Jie taip pat gyvena zoologijos soduose ir gyvūnijos parkuose visame pasaulyje ir kartais yra laikomi egzotiškais augintiniais.

Kapybarai priklauso žinduolių kategorijai, žinomai kaip Rodentia. Kiti šios eilės gyvūnai yra pelės, žiurkės, žiurkėnai, jūrų kiaulytės, voverės ir bebrai.

Kapybaros kūnas

Kapibara turi sunkų kūno sudėjimą su ilgais ir šiurkščiai raudonai rudais, gelsvai rudais arba pilkais plaukais. Jos ilga galva turi neryškią snukį ir mažas ausis. Akys taip pat yra mažos ir yra aukštai ant galvos.

Gyvūnas turi trumpas kojas. Jos užpakalinės kojos yra ilgesnės nei priekinės, o kojos yra šiek tiek apjuostos. Kojos palieka žvaigždės formos pėdsakus iš minkštos medžiagos, pavyzdžiui, purvo. Priekinės kojos turi keturis pirštus, o užpakalinės - tik tris. „Capybaras“ lengvai vaikšto, bėga ir plaukia, sėdi kaip šuo.

Atrodo, kad kapiriba neturi uodegos, tačiau jos kūno gale iš tikrųjų yra mažytis, pradinis ir nenuimamas stiebas, kuris kartais vadinamas uodega.

Ar tu žinai?

Pavadinimas „capybara“ kilęs iš žodžio, reiškiančio „žolių šeimininką“ Pietų Amerikos gvaranių kalbomis.

Buveinė ir dieta

Kapybarai gyvena miškuose ir žolėtose vietose prie pelkių, pelkių, ežerų, tvenkinių ir upių. Jų akys, ausys ir šnervės yra netoli jų viršugalvio, o tai reiškia, kad kapribara gali būti panardinta į vandenį, matant tik viršutinę galvos dalį. Tai leidžia jai kvėpuoti ir apžiūrėti aplinką, o didžioji jos kūno dalis yra paslėpta po vandeniu. Hippos Afrikoje turi tą pačią adaptaciją.

Kapybarai gali būti visiškai panardinami į vandenį iki penkių minučių. Vanduo teikia maistą ir apsaugą nuo pavojaus. Gyvūnai yra žolėdžiai ir valgo žoles bei vandens augalus, tačiau kai žolė nudžiūsta, jie valgys ir vaisių, grūdų bei nendrių. Kramtydami maistą, jie judina savo žandikaulius iš vienos pusės į kitą, o ne aukštyn ir žemyn, kaip mes.

Socialinės grupės

Kapybarai paprastai gyvena nuo dešimties iki trisdešimties gyvūnų grupėmis, nors pastebėta vienišų gyvūnų. Dominuojanti patinėlis vadovauja grupei, kurią sudaro moterys, kūdikiai ir jaunesni vyrai.

Paprastai grupė ganosi ryte ir vakare, bet kartais maitinasi naktį, kad išvengtų plėšrūnų. Gyvūnai karščiausią dienos dalį praleidžia vandenyje ar purve.

Grupės gali išaugti iki maždaug šimto gyvūnų, kai sausuoju metų laiku kapiliarai susirenka aplink vandens šaltinį. Grupės namų diapazonas yra apie penkiasdešimt akrų ploto ir iš dalies sutampa su kitų grupių diapazonu.

Balsavimas

„Capybaras“ dažnai balsuoja ir skamba įvairiausiais garsais. Jie kepa, kai artėja pavojus, kad įspėtų savo grupę ir atbaidytų plėšrūnus. Žievė skamba gana panašiai kaip šuns žievė. Gyvūnai taip pat bendrauja tarpusavyje švilpimais, čiulbėjimais, šūksniais, spragtelėjimais, gurkšniais, griausmais ir graužimais. Vienas capybara savininkas savo augintinio garsą prilygino „Geiger“ skaitiklio garsui

Ypač svarbus bendravimas yra tarp motinos ir jos kūdikių. Tiek motina, tiek jaunuoliai verčia palaikyti ryšį savo grupėje, ypač kai grupė juda. Kūdikiai gali balsuoti beveik nuolat.

Dominuojantis vyriškis augina ir vejasi kitus gyvūnus, kad išlaikytų savo, kaip grupės lyderio, pozicijas. Stebėtojai sako, kad rimtos kovos tarp graužikų yra retos.

Bendravimas pagal kvapą

„Capybaras“ bendrauja ne tik skleidžiant garsą, bet ir kvapą. Vyrų ir moterų viršutinėje snukio dalyje yra kvapo liauka, vadinama morillo. Patinai turi didesnius morilius nei moterys. Dominuojantis patinas trina savo morilą virš žolės, išleisdamas kvapnų baltųjų skysčių kvapą, žymintį grupės teritoriją. Gyvūno analinės liaukos taip pat išskiria kvapią medžiagą.

Kiti asmenys, be vyraujančio vyro, išskiria kvapnius sekretus bendravimui. Tačiau vyrai paprastai kvapą žymi dažniau nei moterys. Be to, atrodo, kad jie šlapimu pasižymi dažniau nei moterys.

Dauginimas

Kapybarai dažnai poruojasi vandenyje. Nuo dviejų iki aštuonių kūdikių gimsta maždaug nuo 130 iki 150 dienų nėštumo laikotarpis. Kūdikiai pradeda valgyti žolę, kai jiems yra tik kelios dienos, o atjunkomi maždaug šešiolikos savaičių amžiaus. Jie susirenka į lopšį ir gali gauti pieno iš kitų motinų, be savo motinos. Visa grupė apsaugo kūdikius nuo pavojaus.

Moteris paprastai turi vieną kraiką per metus, tačiau kartais gali turėti du. Nelaisvėje capybarai gyvena iki dvylikos metų. Gamtoje jų gyvenimas paprastai būna daug trumpesnis dėl plėšrūnų.

Turėkite omenyje

Kai kuriose vietose kapiliarus laikyti augintiniais yra legalu, tačiau kitose vietose tai yra neteisėta. Kiekvienas, norintis gauti kapiliarą kaip augintinį, turėtų atidžiai patikrinti savo vietines taisykles.

Egzotiniai augintiniai

Kapybarai nelaisvėje dažnai (bet ne visada) būna švelnūs ir taikūs, todėl dažnai (bet ne visada) žmonės leis jiems juos laikyti. Atrodo, kad daugelis mėgaujasi glostymu. Kaip ir bet kuriam egzotiniam gyvūnui, įsigytam iš veisėjo, svarbu atsiminti, kad egzotiškas gyvūnas nėra prijaukintas. Tikram prijaukinimui reikalingas selektyvus veisimas daugelį metų.

Internete yra keletas nuostabių naminių kapibarų nuotraukų ir vaizdo įrašų. Atrodo, kad augintiniai mėgsta maudytis kieme esančiuose baseinuose, pasivaikščioti su petnešomis ir pavadėliu ir net gulėti ant sofų. Savininkai sako, kad gyvūnai yra protingi ir mokomi, kaip Caplinas Rousas aukščiau esančiame vaizdo įraše. Tačiau gyvūnai neturėtų būti laikomi milžiniškomis jūrų kiaulytėmis. Rūpinimasis egzotišku augintiniu ir jo laimingumas yra pagrindinės užduotys.

Gamtoje kapirirai yra socialūs gyvūnai. Jų diena praleidžiama bendraujant su kitais gyvūnais, taip pat maitinant. Jiems yra nenatūralu gyventi vienam. Jei jie nelaisvėje atsidurs šioje situacijoje, jiems reikės daug žmogaus dėmesio. Geriausia nelaisvėje laikomų gyvūnų padėtis - gyventi nedidelėje kapiliarų grupėje. Labai svarbu, kad nelaisvėje laikomi gyvūnai turėtų kur plaukti, nes jie yra pusiau vandens gyvūnai.

Svarbus būsimojo kapiliarų savininko požiūris į veterinarinę priežiūrą, nes egzotinius gyvūnus paprastai reikia gydyti pas specialius veterinarijos gydytojus arba iš kitų, turinčių patirties gydant jų rūšis. Surasti tinkamą veterinarą tinkamu atstumu nuo namų gali būti iššūkis.

Turite egzotišką augintinį

Norint prijaukinti laukinį gyvūną, reikalinga daugybė selektyvaus veisimo kartų. Kiekvienas, galvojantis turėti egzotinį augintinį, turi to nepamiršti. Egzotiški augintiniai nėra prijaukinti ir reikalauja ypatingo dėmesio, kad jie liktų laimingi ir sveiki bei kad žmonės būtų saugūs.

Temperamentas

Šiame straipsnyje pavaizduoti capybarai atrodo paklusnūs ir netgi draugiški. Kai kurie internetiniai vaizdo įrašai rodo, kaip graužikai žaidžia su kitais augintiniais ir, matyt, mėgaujasi žmonių kompanija. Atrodo, kad kai kuriose nuotraukose ir vaizdo įrašuose gyvūnai rodo meilę savo savininkams.

Tačiau net ir anksčiau rami capybara kartais gali elgtis agresyviai. Tikėtina, kad tai ne tiek gyvūno, kiek žinių apie jo poreikius atsižvelgiant į jo lytį ir gyvenimo etapą problema. Atrodo, kad naminių gyvūnėlių savininkai sutaria, kad kapibaros nėra agresyvios prigimties, tačiau taip gali būti, jei elgsimės netinkamai jų atžvilgiu (pagal jų standartus).

Nors graužikai veisiami nelaisvėje, jie vis dar yra laukiniai gyvūnai. Visada reikia atsiminti, kad jie sugeba sunkiai įkandėti.

Kiti įdomūs „Capybara“ faktai

  • Kaip ir kitiems graužikams, priekiniai dantys ar priekiniai žvakutės kapukai niekada nenustoja augti. Dantys dažniausiai nusidėvi griežtomis žolėmis, kurias valgo gyvūnas.
  • Kapybarai yra kopofaginiai, vadinasi, jie valgo savo išmatas. Toks elgesys suteikia jiems galimybę gauti papildomų maistinių medžiagų ir naudingų bakterijų. (Naminių gyvūnėlių kapiliarų mokymas yra pagrindinė tema. Naminių gyvūnėlių savininkai sako, kad tai galima padaryti.)
  • Graužikai, kaip ir karvė, dažnai gailisi maisto, kad vėl jį sukramtytų. Tačiau jie tik artimai susiję su karvėmis.
  • Kai kuriose Pietų Amerikos vietose gyvūnai auginami dėl mėsos ar odos. Tai turi pranašumą, kad apsaugo laukinę populiaciją nuo medžioklės.
  • Venesueloje gavėnios metu valgoma kapribaros mėsa. Ankstesniais amžiais Vatikanas gyvūnus klasifikavo kaip žuvis, nes jie didžiąją laiko dalį praleido vandenyje. Todėl juos buvo galima valgyti gavėnios metu, kai buvo draudžiama mėsa.
  • Skirtingai nuo daugelio kitų graužikų, kapirirai negali laikyti maisto savo priekinėmis kojomis.
  • Kai kuriose JAV vietovėse gyvūnai gali būti matomi gamtoje. Manoma, kad laukiniai gyventojai atsirado dėl pabėgusių augintinių.

Kapibara turi giminaitį (Hydrochoerus isthmius), kuris yra žinomas kaip mažesnioji capybara. Šis gyvūnas gyvena nedideliame plote šiaurės vakarinėje Pietų Amerikos dalyje.

Gyventojų būklė

Kapybarai turi daug plėšrūnų, įskaitant anakondus, kaimanus, erelius ir laukines kates (pumas, ocelotas ir jaguaras). Žmonės taip pat medžioja dėl jų mėsos ir odos. Oda naudojama odai gaminti, o riebalai po oda yra naudojami vaistiniams preparatams gaminti.

Nors kai kuriose vietovėse esančioms kapiriarų grupėms medžioklė daro spaudimą, visoms populiacijoms šiuo metu pavojus negresia. IUCN (Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga) tvarko „raudonąjį nykstančių rūšių sąrašą“. Šiame sąraše gyvūnai skirstomi į vieną iš devynių kategorijų pagal jų populiacijos būklę. IUCN capybaras įtraukė į Raudonojo sąrašo kategoriją „Mažiausias susirūpinimas“.

Kaip ir visų gyvūnų, kurie su mumis dalijasi žeme, atveju, mes neturime pasitenkinti kapiriarų populiacijos būkle. Nors idėja laikyti gyvūną augintiniu kai kuriems žmonėms gali patikti, nereikėtų pamiršti laukinės populiacijos statuso.

Nuorodos

„Capybara“ faktai iš San Diego zoologijos sodo

Informacija apie „Hydrochoerus hydrochaeris“ iš „National Geographic“

„Capybara“ informacija ir faktai apie pabėgusį gyvūną iš JAV iš USGS (Jungtinių Valstijų geologijos tarnybos)

Capybara įrašas IUCN Raudonajame sąraše

Žymės:  Triušiai Sveikata Laukinė gamta