„Agouti ir paca“: Pietų Amerikos graužikai

Lietaus miško graužikai

Agoutis ir pacai yra įdomūs triušio dydžio graužikai, gyvenantys Centrinės ir Pietų Amerikos atogrąžų miškuose ir pašarai miško paklotėje. Agoutis sveria iki devynių svarų. Jie garsėja kaip vienintelis žinduolis, kuris be įrankio gali atidaryti kietuosius Brazilijos riešutų medžio vaisius. Kartais jie laikomi egzotiškais augintiniais. Pacai yra gyvulingi gyvūnai nei agoutis ir gali sverti net dvidešimt šešis svarus. Jie retai laikomi augintiniais. Kartais gyvūnai yra painiojami, o agouti neteisingai vadinami paca.

Vienu metu buvo manoma, kad „utis “ir„ pacas “yra glaudžiai susiję. Abu gyvūnai atrodo šiek tiek panašūs. Kiekvienas iš jų turi ilgą galvą su mažomis ausimis, žandikaulį, aukštesnį už priekinę kūno dalį, užpakalines kojas, ilgesnes už priekines kojas, ir mažą, beveik nematomą uodegą. Šiandien biologai žino, kad tarp dviejų gyvūnų yra svarbių anatominių skirtumų ir kad jie nėra tokie glaudžiai susiję, kaip kadaise manyta.

Agouti

Yra vienuolika agouti rūšių, kurios visos priklauso Dasyprocta genčiai. Jie plačiai paplitę Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Jų kailis gali būti įvairių spalvų ir gali būti juodos, rudos, raudonai rudos arba oranžinės rudos spalvos. Dėl kai kurių įvairiaspalvių plaukelių kailis kartais būna raibas ar pilkšvas. Uodega trumpa ir be plaukų.

Agouti plaukai yra šiurkščiavilniai ir ilgiausi kūno gale virš rumpės. Plaukai yra padengti riebiomis medžiagomis, kurios padeda gyvūnui hidroizoliuoti. Šis aliejus paltui suteikia blizgesio. Gyvūnai yra geri plaukikai ir kartais patenka į vandenį, kad išvengtų pavojaus.

Angouti turi ilgas kojas. Jis juda ant kojų pirštų, o ne per visas kojas, ir vaikšto, tempia, galopa ir šokinėja. Gyvūnas prireikus gali judėti labai greitai. Jis taip pat yra judrus ir gali šokinėti net šešias pėdas nuo stovėsenos.

Kai maitinasi, agutai dažnai sėdi ant užpakalinių kojų ir laiko savo maistą priekinėmis letenėlėmis, kaip parodyta nuotraukoje šio straipsnio pradžioje. Agoutis turi penkis kojų pirštus ant kiekvienos priekinės kojos ir tris ant nugaros.

Agouti dieta

Agoutis naktį praleidžia paslėptoje vietoje, tokioje kaip urvas ar medžių įduba. Dienos metu jie ieško maisto ant atogrąžų miškų grindų. Jie dažnai yra vieniši gyvūnai, tačiau kai kurie pašarai maži, susidedantys iš poruotų porų ir jų palikuonių. Gyvūnai kartais imasi valgyti savanos. Deja, jie taip pat gali patekti į žemės ūkio laukus ir maitintis žmonėms skirtomis kultūromis.

„Agouti“ racioną sudaro vaisiai, riešutai, sėklos, lapai, stiebai, šaknys ir gumbai. Jie kartais seka beždžiones aplinkui, laukdami, kol jie numes vaisius iš medžio baldakimo. Retkarčiais Agoutis buvo pastebėtas valgant vabzdžius, vėžiagyvius ir kiaušinius, todėl jie buvo visaėdžiai, o ne griežtai žolėdžiai.

Ar tu žinai?

„Braziliniai riešutai“ iš tikrųjų yra vaisių sėklos. Kiekviena sėkla yra su kietu apvalkalu, kuris nuimamas, kad viduje būtų minkštesnis branduolys. Branduolys yra ta dalis, kuri yra valgoma.

Agoutis ir Brazilijos riešutai

Agoutis vaidina svarbų vaidmenį Brazilijos riešutų medžio ( Bertholletia excelsa ) gyvenime. Medis auga atogrąžų miškuose ir gali pasiekti šimto šešiasdešimt pėdų aukštį. Savo prinokusius vaisius jis numeta į miško paklotę. Kiekvienas vaisius sveria net penkis svarus ir yra maždaug greipfruto dydžio.

Agouti yra vienintelis žinomas žinduolis, galintis suskaidyti kietą vaisiaus lukštą. Graužikai turi stiprius, aštrius dantis, kurie gali greitai nulaužti lukštą, leisdami jiems pasiekti sėklas viduje. Sėklos yra paprastai žinomos kaip „braziliniai riešutai“, kai jos skinamos ir parduodamos visuomenei.

Agouti dažnai išgauna daugiau riešutų, nei gali suvalgyti. Jie yra palaidoti būsimam naudojimui, bet ne visada juos vėl randa. Kai kurie riešutai, kurių gyvūnas praleido, išauga į naujus medžius. Taigi agouti padeda Brazilijos riešutų medžiui daugintis. Jis vaidina panašų vaidmenį kai kurių kitų atogrąžų miškų augalų gyvenime.

Teritorijos

Agoutis prižiūri teritoriją. Jie žymi šią teritoriją išleisdami kvapą išskiriančią sekreciją iš analinių liaukų ir strateginėse vietose išleisdami kvapnų šlapimą ir išmatas. Gyvūnai aktyviai gina savo teritorijas. Bendras gynimas, atliekamas atliekant gynybą, yra barkingo garsas. Gyvūno plauko plaukai gali susiformuoti per teritorinius ginčus, todėl jis atrodo didesnis ir grėsmingesnis, nei yra iš tikrųjų. Taip pat įsitempia užpakalinės kojos.

Dauginimas

Agoutis yra monogamiškas. Vyro ir moters ryšys yra nuolatinis ir dalijasi teritorija. Tačiau jie dažniausiai miega ir maito atskirai. Bent kai kurių rūšių patinas purškia patelę šlapimu teismo proceso metu. Šlapimas sujaudina moterį ir priverčia ją atlikti „nuojautos šokį“. Vieną ar kelis kartus purškiant, ji dažniausiai būna pasirengusi poruotis.

Po maždaug trijų mėnesių nėštumo periodo gimsta nuo vieno iki keturių kūdikių. Kūdikiai gali vaikščioti ir bėgti per valandą po jų gimimo. Agoutis yra ilgaamžiai gyvūnai ir nelaisvėje išgyveno nuo penkiolikos iki dvidešimties metų.

Agoutis kaip augintiniai

Agoutis kartais laikomas egzotiškais augintiniais. Paprastai jie yra drovūs ir nervingi gamtoje, tačiau gali būti išeinantys ir draugiški, kai veisiami nelaisvėje. Jie yra įdomūs stebimi gyvūnai ir dažnai laikomi mielais. Vis dėlto bent vienas trūkumas yra tas, kad aguti laikomas augintiniu - jis gali sukelti nemalonų kvapą. Gyvūno analinės liaukos išskiria kvapą sukeliančią sekreciją, kuri naudojama bendravimui su kitais agoutinais. Dėl tos pačios priežasties šlapimas ir išmatos taip pat gali būti kvapios.

Augintinis aguti turėtų būti veisiamas nelaisvėje ir nupirktas iš licencijuoto veisėjo. Tai svarbu dėl dviejų priežasčių. Nelaisvėje gimęs ir žmonėms nuo pat gimimo pripratęs gyvūnas gali būti draugiškesnis ir labiau pasitikintis savimi nei vienas, sugautas laukinėje gamtoje. Be to, veisiant agoutis, skirtą prekybai naminiais gyvūnais, apsaugomos laukinės populiacijos. Būsimasis savininkas vis dėlto turi išsiaiškinti, ar legalus turėti agutą jų pasaulio dalyje.

Naujas augintinis šeimoje

Prieš suburdamas naminį gyvūną prieš šeimos narį, asmuo turėtų ištirti gyvūno mitybos, laikymo ir mankštos reikalavimus, taip pat visas galimas sveikatos problemas. Turėtų būti ištirtas rekomenduojamas gaubto tipas ir dydis, geriausia talpyklos vieta ir būtiniausi daiktai, kuriuos reikia pastatyti. Kaip ir kiti graužikai, agoutis yra kramtomosios priemonės, kurių reikėtų atsiminti statant ar perkant aptvarą.

Savininkas turi nuspręsti, kuriose vietose agutams leidžiama tyrinėti, kai jie yra už savo aptvaro ribų. Šis sprendimas greičiausiai bus pagrįstas gyvūno šlapinimosi ir tuštinimosi įpročiais bei tuo, kiek jis gali būti apmokytas namuose. Taip pat reikia atsižvelgti į galimą pavojų gyvūnui, kai jis nėra aptvertas. Diržų treniruotės yra būtinos kelionėms už namų ribų, nes agutai gali judėti labai greitai ir šokinėti labai aukštai.

Egzotiniai augintiniai

Visada reikėtų atsiminti, kad egzotiniai augintiniai nėra prijaukinti gyvūnai, net ir auginami nelaisvėje. Tikram prijaukinimui reikia daug selektyvaus veisimo kartų. Kad išlaikytų pasitikėjimą savimi ir draugiškumą aplink žmones ir kitus gyvūnus, Agoučiui reikia nuolatinio žmonių dėmesio. Paprastai jie yra paklusnūs gyvūnai, tačiau jie turi tvirtus dantis ir žandikaulius ir gali išgąsdinti.

Kitas aspektas yra tas, kad nesąžininga nusipirkti agutį ir visą laiką laikyti jį mažame korpuse. Kaip ir kitiems augintiniams, jam reikia įdomių dalykų. Nelaisvėje agoutis dažnai gyvena ilgą gyvenimą, todėl tai yra ilgalaikis įsipareigojimas.

Labai naudinga galėtų būti veisėja ar kiti „agouti“ savininkai, norintys patarti įsigijus augintinį. Svarbu, kad augintinio savininkas rastų veterinarą, turintį patirties gydant agoutį.

Paca

Yra dvi paca rūšys: žemumų paca, arba Cuniculus paca, ir kalnų paca, arba Cuniculus taczanowskii. Kaip rodo jo pavadinimas, kalnų paca gyvena didesniame aukštyje nei žemumų rūšys. Gyvūnai paprastai būna sėslesni ir lėčiau judantys nei agoutis. Pacai paprastai nėra laikomi egzotiškais augintiniais, tačiau žemumų rūšys yra kai kuriose zoologijos sodų kolekcijose. Laukiniai pacai yra sugaunami dėl jų mėsos, kuri dažnai laikoma delikatesu.

Žemutinė Paca

Žemutinė arba dėmėtoji paca yra plačiai paplitusi Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Jis turi griežtesnį kūną nei šviesesnis agouti. Paka turi raudonai rudą ar tamsiai rudą paltą su keliomis eilėmis baltų dėmių ar juostelių išilgai šonų. Jos dugnas yra šviesiai geltonas. Galva turi neryškią snukį ir palyginti dideles akis. Kaip ir priešakyje, uodega vos matoma. Kojos trumpos. Ant kiekvienos priekinės kojos yra keturi kojų pirštai, o ant galinių - penki.

Kalnų Paca

Kalnų paca yra mažesnė už žemumą. Jos kailis linkęs būti tamsesnis, o apatinis sluoksnis tankesnis. Jos kailis yra nuo tamsiai rudos iki juodos spalvos ir dėmėtas, kaip ir žemumos giminaitis. Gyvūnas rastas nuo Venesuelos iki Bolivijos. Žemumų paca neturi problemų, tačiau kalnų paca yra klasifikuojama kaip beveik gresianti grėsmė.

Paca skruostikauliai yra išplėsti. Ši savybė padeda sukurti rezonuojančias kameras, kurios garsiau skleidžia gyvūno garsus.

Paca gyvenimas

Burbulės

Kaip ir agoutis, pacai dažniausiai yra vieniši gyvūnai, tačiau kartais jie gali keliauti nedidelėmis grupėmis, sudarytomis iš poraujančių porų ir jų jauniklių. Jie dažnai būna naktiniai, tačiau kartais pastebimi ankstyvą rytą ir vėlyvą vakarą.

Pacai savo urvą stato prie upės ar upelio. Jie kartais užima ir modifikuoja kito gyvūno užuovėją, užuot padarę naują. Į urvą yra keli įėjimai / išėjimai. Avariniai išėjimai paprastai užmaskuojami uždengiant lapus, o kiti paliekami atviri. Pacai yra geri plaukikai ir gali patekti į vandenį jausdami grėsmę. Kai kurie iš tikrųjų poruojasi vandenyje.

Maitinimas

Paca daugiausia yra žolėdžiai, valgo vaisius, sėklas, lapus, ūglius ir šaknis, tačiau valgo ir kai kuriuos vabzdžius. Paprastai jis nelaiko maisto savo priekinėse letenose, kaip daro agouti. Gyvūnas prižiūri pašarų ir veisimosi teritoriją ir gina šią teritoriją. Kai jis susierzina ar grasina, jis dažnai sukelia garsų virpėjimą, kurį sustiprina jo skruostų kameros.

Paca reprodukcija

Yra žinoma, kad žemumų pacai yra monogamiški. Kaip ir priešakyje, patinas šlapinasi į patelę, kad sustiprintų ryšį tarp dviejų gyvūnų ir paskatintų patelę poruotis.

Nėštumo laikotarpis pakoje yra apie šimtą aštuoniolika dienų. Paprastai gyvulys turi vieną kūdikį iš vienos pakratos. Kūdikiai gimsta kailiu ir atviromis akimis ir gali valgyti kietą maistą iki pirmos dienos pabaigos. Panašu, kad paca gyvenimo trukmė laukinėje aplinkoje yra maždaug trylika metų.

Gyvūnų rūšių suskirstymas į bėdą

IUCN arba Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga sudarė „raudonąjį nykstančių rūšių sąrašą“. Tai yra devynių kategorijų, atspindinčių organizmų populiacijos būklę, sąrašas.

Žemiau pateikiamos Raudonojo sąrašo kategorijos, nuo pačių sunkiausių iki sunkiausių. Pirmųjų dviejų kategorijų rimtumas negali būti įvertintas, nes nėra pakankamai duomenų.

  • Neįvertinta (NE)
  • Duomenų trūkumas (DD)
  • Mažiausias rūpestis (LC)
  • Netoli grėsmės (NT)
  • Pažeidžiamas (TPB)
  • Nykstanti (EN)
  • Kritiškai nykstanti (CR)
  • Išnykusi gamtoje (EW)
  • Išnykęs (EX)

Raudonplaukė arba Brazilijos Agouti (Dasyprocta leporina)

Agouti ir Paca gyventojų būklė

Gyventojų būklė

Vienuolika agouti ir dviejų paca rūšių yra klasifikuojamos IUCN raudonojo sąrašo kategorijose Mažiausias susirūpinimas arba Duomenų trūkumas, išskyrus šias penkias rūšis.

  • „Orinoco agouti“ ( Dasyprocta guamara ) : netoli grėsmės
  • „Coiban agouti“ ( D. coibae ): beveik grasinta
  • Ruatano sala ( D. ruatanica ): nykstanti
  • Meksikos agouti ( D. mexicana ): kritiškai nykstanti
  • Kalnų paca: ( Cuniculus taczanowskii ) : beveik gresia

Grėsmės

Pagrindiniai agutų ir paca plėšrūnai yra ocelotai, jaguarai ir gyvatės, ypač boa. Kaip ir daugelis kitų problemų turinčių rūšių, vis dėlto kai kurios agouti ir paca populiacijos patiria problemų dėl žmogaus veiklos.

Buveinių praradimas ir medžioklė gali padaryti didelę įtaką rūšiai, kaip ir aukščiau išvardytų agouti ir paca rūšių atveju. Buveinių praradimas, nes žmonės išvalo žemę savo reikmėms, yra rimta laukinės gamtos problema. Kaip ir pacai, agoutis yra sugaunamas dėl savo mėsos, abu gyvūnai kartais žudomi kaip žemės ūkio kenkėjai. Norint apsaugoti gyvūnus ir užtikrinti, kad visos rūšys išliktų, reikia kruopštaus planavimo ir veiksmų.

Nuorodos

Informacija apie „Agouti“ (Dasyprocta sp.) Iš San Diego zoologijos sodo

Faktai apie raudonžiedį agutą iš Smitsono nacionalinio zoologijos sodo

Informacija apie žemumų paca iš Londono universiteto koledžo

Kalnų paca faktai ir statusas iš IUCN

Žymės:  Ropliai ir varliagyviai Ūkio gyvūnai kaip augintiniai Šunys